Rutheniumpris nå i juli 2024

Her finner du gjeldende pris på ruthenium, sammen med en praktisk omregner mellom antall gram ruthenium til ikke bare norske kroner, men også amerikanske dollar og euro (NOK, USD og EUR). Akkurat nå er Rutheniumprisen 408 USD/oz (troy ounce), (i norske kroner ca. 4384 kr/oz. Om du i stedet konverterer prisen på ruthenium til gram, er prisen ca. 140,96 kr/gram (eller i kg ca. 140 961 kr/kg). Gjeldende valutakursdato for både ruthenium, USD og EUR er 2024-07-13. Troy ounce (oz) den vanligste masseenheten som brukes når man snakker om gull. 1 troy ounce (oz) er lik 31,103 gram.

Omregner ruthenium til norske kroner, dollar og euro

Nedenfor finner du vår smarte omregner mellom antall gram ruthenium til de vanligste valutaene norske kroner (NOK), dollar (USD) og euro (EUR). Konverteren fungerer som om du kan skrive i hvilket som helst av de fire feltene, og de tre andre oppdateres automatisk. Det betyr at du kan f.eks. kan skrive inn 100 i antall gram ruthenium for å finne ut hvor mye 100 gram ruthenium koster. Eller du kan skrive inn 1000 kr i feltet for norske kroner, for å finne ut hvor mange gram ruthenium du kan kjøpe for 1000 kroner.

gram ruthenium
NOK
USD
EUR

Utviklingen av rutheniumprisen det siste året

Nedenfor finner du historiske priser på ruthenium, i form av en graf som viser hvordan prisen på ruthenium har sett ut og utviklet seg det siste året.

Rutenium: Et sjeldent og verdifullt overgangsmetall

Rutenium, et sjeldent overgangsmetall med kjemisk symbol Ru og atomnummer 44, er en del av platinagruppen i periodesystemet. Dette metallet, med sin unike blanding av fysiske og kjemiske egenskaper, har funnet en rekke industrielle og kommersielle anvendelser.

Hva er rutenium?

Rutenium er et hardt, hvitt metall som ligner på platina i mange av sine egenskaper. Det er svært motstandsdyktig mot korrosjon og tarnishing, og det er også en god leder av elektrisitet. Selv om det er sjeldent i naturen, finnes det ofte sammen med andre platinametaller.

Historisk bakgrunn

Rutenium ble oppdaget i 1844 av den russiske kjemikeren Karl Ernst Claus. Han isolerte det fra platinamalm fra Ural-fjellene. Navnet "rutenium" kommer fra det latinske ordet for Russland, "Ruthenia", som en hyllest til landet hvor det ble oppdaget.

Bruksområder for rutenium

Ruteniums egenskaper

Rutenium er et svært motstandsdyktig metall, med høy smeltepunkt og god korrosjonsmotstand. Det er også en god leder av elektrisitet og varme. Kjemisk er rutenium kjent for å danne en rekke komplekse forbindelser, spesielt med andre overgangsmetaller.


Denne siden ble sist oppdatert 2024-07-13