Aluminiumpris nå i juli 2024

Her finner du gjeldende pris på aluminium, sammen med en praktisk omregner mellom antall gram aluminium til ikke bare norske kroner, men også amerikanske dollar og euro (NOK, USD og EUR). Akkurat nå er Aluminiumprisen 1,12 USD/lbs (pound), (i norske kroner ca. 12 kr/lbs. Om du i stedet konverterer prisen på aluminium til gram, er prisen ca. 0,03 kr/gram (eller i kg ca. 27 kr/kg). Gjeldende valutakursdato for både aluminium, USD og EUR er 2024-07-13. Pound (lbs) er den vanligste masseenheten som brukes når man snakker om aluminium. 1 pound (lbs) er lik 0,454 gram.

Omregner aluminium til norske kroner, dollar og euro

Nedenfor finner du vår smarte omregner mellom antall gram aluminium til de vanligste valutaene norske kroner (NOK), dollar (USD) og euro (EUR). Konverteren fungerer som om du kan skrive i hvilket som helst av de fire feltene, og de tre andre oppdateres automatisk. Det betyr at du kan f.eks. kan skrive inn 100 i antall gram aluminium for å finne ut hvor mye 100 gram aluminium koster. Eller du kan skrive inn 1000 kr i feltet for norske kroner, for å finne ut hvor mange gram aluminium du kan kjøpe for 1000 kroner.

gram aluminium
NOK
USD
EUR

Utviklingen av aluminiumprisen det siste året

Nedenfor finner du historiske priser på aluminium, i form av en graf som viser hvordan prisen på aluminium har sett ut og utviklet seg det siste året.

Aluminium: Et lett, sterkt og allsidig metall

Aluminium er det tredje mest vanlige grunnstoffet i jordskorpen og det mest brukte ikke-jernholdige metallet i verden. Med sitt kjemiske symbol Al og atomnummer 13, er aluminium kjent for sin lave vekt, styrke og korrosjonsbestandighet.

Historie og oppdagelse

Aluminium har vært kjent og brukt i forskjellige former i flere tusen år. Imidlertid ble det først isolert som et rent element tidlig på 1800-tallet. Selv om det er rikelig i jordskorpen, er det meste av aluminium bundet i mineraler som bauxitt. Med utviklingen av elektrolyseprosessen i slutten av 1800-tallet ble det økonomisk mulig å produsere rent aluminium.

Egenskaper ved aluminium

Aluminium er lett, men også sterkt, spesielt når det legeres med andre metaller. Det er et utmerket varme- og elektrisk leder, og det er også meget korrosjonsbestandig. Denne motstanden skyldes dannelsen av et tynt lag av aluminiumoksid på overflaten, som beskytter metallet mot videre oksidasjon.

Utvinningsprosessen

Aluminium produseres hovedsakelig fra bauxitt, et aluminiumsrik mineral. Først omdannes bauxitt til alumina (aluminiumoksid) gjennom Bayer-prosessen. Aluminaen blir deretter redusert til rent aluminium ved elektrolyse i en smeltet saltløsning, en prosess kjent som Hall-Héroult-prosessen.

Anvendelsesområder for aluminium


Denne siden ble sist oppdatert 2024-07-13