Palladiumpris nå i desember 2023

Her finner du gjeldende pris på palladium, sammen med en praktisk omregner mellom antall gram palladium til ikke bare norske kroner, men også amerikanske dollar og euro (NOK, USD og EUR). Akkurat nå er Palladiumprisen 1013,5 USD/oz (troy ounce), (i norske kroner ca. 1090193 kr/oz. Om du i stedet konverterer prisen på palladium til gram, er prisen ca. 35050,51 kr/gram (eller i kg ca. 35 050 512 kr/kg). Gjeldende valutakursdato for både palladium, USD og EUR er 2023-12-02. Troy ounce (oz) den vanligste masseenheten som brukes når man snakker om gull. 1 troy ounce (oz) er lik 31,103 gram.

Omregner palladium til norske kroner, dollar og euro

Nedenfor finner du vår smarte omregner mellom antall gram palladium til de vanligste valutaene norske kroner (NOK), dollar (USD) og euro (EUR). Konverteren fungerer som om du kan skrive i hvilket som helst av de fire feltene, og de tre andre oppdateres automatisk. Det betyr at du kan f.eks. kan skrive inn 100 i antall gram palladium for å finne ut hvor mye 100 gram palladium koster. Eller du kan skrive inn 1000 kr i feltet for norske kroner, for å finne ut hvor mange gram palladium du kan kjøpe for 1000 kroner.

gram palladium
NOK
USD
EUR

Utviklingen av palladiumprisen det siste året

Nedenfor finner du historiske priser på palladium, i form av en graf som viser hvordan prisen på palladium har sett ut og utviklet seg det siste året.

Palladium: Et mangfoldig edelmetall

Palladium, med kjemisk symbol Pd og atomnummer 46, er et sjeldent og verdifullt edelmetall kjent for sine spesielle egenskaper. Dette metallet finner man ofte i bilindustrien, smykker, og i en rekke andre anvendelser på grunn av dens unike fysiske og kjemiske egenskaper.

Hva er palladium?

Palladium er et sølvhvitt metall som tilhører platinagruppen av metaller. Det er lett, smidbart, og har utmerket korrosjonsbestandighet. Dens evne til å absorbere hydrogen i store mengder og dens katalytiske egenskaper gjør det til et viktig industrielt metall.

Historisk bakgrunn

Palladium ble oppdaget i 1803 av den engelske kjemikeren William Hyde Wollaston. Han oppdaget metallet mens han jobbet med råplatinasalter. Navnet palladium kommer fra asteroiden Pallas, som ble oppdaget omtrent samme tid.

Bruksområder for palladium

Palladiums egenskaper

Palladium har mange av de samme fysiske og kjemiske egenskapene som de andre metallene i platinagruppen. Det har imidlertid lavere tetthet og lavere smeltepunkt enn platina. Palladium er også kjent for sin evne til å absorbere store mengder hydrogen, noe som gir det potensiale i fremtidige hydrogenlagringsteknologier.


Denne siden ble sist oppdatert 2023-12-02