Iridiumpris nå i desember 2023

Her finner du gjeldende pris på iridium, sammen med en praktisk omregner mellom antall gram iridium til ikke bare norske kroner, men også amerikanske dollar og euro (NOK, USD og EUR). Akkurat nå er Iridiumprisen 4590 USD/oz (troy ounce), (i norske kroner ca. 4937331 kr/oz. Om du i stedet konverterer prisen på iridium til gram, er prisen ca. 158738,88 kr/gram (eller i kg ca. 158 738 876 kr/kg). Gjeldende valutakursdato for både iridium, USD og EUR er 2023-06-14. Troy ounce (oz) den vanligste masseenheten som brukes når man snakker om gull. 1 troy ounce (oz) er lik 31,103 gram.

Omregner iridium til norske kroner, dollar og euro

Nedenfor finner du vår smarte omregner mellom antall gram iridium til de vanligste valutaene norske kroner (NOK), dollar (USD) og euro (EUR). Konverteren fungerer som om du kan skrive i hvilket som helst av de fire feltene, og de tre andre oppdateres automatisk. Det betyr at du kan f.eks. kan skrive inn 100 i antall gram iridium for å finne ut hvor mye 100 gram iridium koster. Eller du kan skrive inn 1000 kr i feltet for norske kroner, for å finne ut hvor mange gram iridium du kan kjøpe for 1000 kroner.

gram iridium
NOK
USD
EUR

Utviklingen av iridiumprisen det siste året

Nedenfor finner du historiske priser på iridium, i form av en graf som viser hvordan prisen på iridium har sett ut og utviklet seg det siste året.

Iridium: Et sjeldent og robust grunnstoff

Iridium, med kjemisk symbol Ir og atomnummer 77, er kjent som et av de tyngste og mest korrosjonsbestandige elementene på jorden. Det tilhører platinagruppen av metaller og har noen bemerkelsesverdige egenskaper som gjør det verdifullt for en rekke applikasjoner.

Hva er iridium?

Iridium er et skinnende hvitt metallelement som ofte blir funnet i naturen sammen med platina. Dets høye tetthet, kombinert med sin bemerkelsesverdige motstand mot korrosjon, gjør det til et av de mest spesielle grunnstoffene vi kjenner til.

Historisk bakgrunn

Iridium ble først oppdaget i 1803 av den engelske kjemikeren Smithson Tennant. Han isolerte det fra uoppløselige rester etter oppløsning av naturlig platina i kongevann. Navnet iridium stammer fra det greske ordet "iris", som betyr regnbue, på grunn av fargen på dets salter.

Bruksområder for iridium

Iridiums egenskaper

Med en av de høyeste smeltetemperaturene blant de kjente grunnstoffene, er iridium svært motstandsdyktig mot varme og korrosjon. Det er også en av de tyngste kjente substansene, nest etter osmium. Denne kombinasjonen av tetthet og korrosjonsmotstand gjør det spesielt verdifullt i tøffe miljøer.


Denne siden ble sist oppdatert 2023-06-14