Platinapris nå i juli 2024

Her finner du gjeldende pris på platina, sammen med en praktisk omregner mellom antall gram platina til ikke bare norske kroner, men også amerikanske dollar og euro (NOK, USD og EUR). Akkurat nå er Platinaprisen 1003,5 USD/oz (troy ounce), (i norske kroner ca. 10784 kr/oz. Om du i stedet konverterer prisen på platina til gram, er prisen ca. 346,7 kr/gram (eller i kg ca. 346 703 kr/kg). Gjeldende valutakursdato for både platina, USD og EUR er 2024-07-13. Troy ounce (oz) den vanligste masseenheten som brukes når man snakker om gull. 1 troy ounce (oz) er lik 31,103 gram.

Omregner platina til norske kroner, dollar og euro

Nedenfor finner du vår smarte omregner mellom antall gram platina til de vanligste valutaene norske kroner (NOK), dollar (USD) og euro (EUR). Konverteren fungerer som om du kan skrive i hvilket som helst av de fire feltene, og de tre andre oppdateres automatisk. Det betyr at du kan f.eks. kan skrive inn 100 i antall gram platina for å finne ut hvor mye 100 gram platina koster. Eller du kan skrive inn 1000 kr i feltet for norske kroner, for å finne ut hvor mange gram platina du kan kjøpe for 1000 kroner.

gram platina
NOK
USD
EUR

Utviklingen av platinaprisen det siste året

Nedenfor finner du historiske priser på platina, i form av en graf som viser hvordan prisen på platina har sett ut og utviklet seg det siste året.

Platina: Et verdifullt grunnstoff

Platina, kjent for sin unike sølvhvite glans, er et av de mest verdifulle og ettertraktede grunnstoffene i verden. Dette edelmetallet, med kjemisk symbol Pt og atomnummer 78, har en rekke viktige bruksområder i både industri og smykker.

Hva er platina?

Platina er et tungt, smidbart og duktilt metall, kjent for sin motstand mot korrosjon. I motsetning til mange andre metaller, tåler platina høye temperaturer og aggressive kjemikalier uten å brytes ned. Dette gjør det til et ideelt materiale for mange industrielle applikasjoner.

Historisk bakgrunn

Før europeerne kom til Amerika, ble platina brukt av noen urfolk i Sør-Amerika for å lage små gjenstander. Europeerne oppdaget platina på 1700-tallet, og siden den gang har metallets verdi og viktighet bare økt. På grunn av sin sjeldenhet og dens fysiske og kjemiske egenskaper, ble platina raskt et ettertraktet materiale for smykker og mynter.

Bruksområder for platina

Platinas egenskaper

Platina er et svært tett metall, med en tetthet på om lag 21,45 gram per kubikksentimeter. Det er også et av de minst reaktive kjente grunnstoffene. Platina reagerer ikke med oksygen ved romtemperatur, noe som betyr at det ikke kan ruste eller tarnishes. Dette, sammen med dets vakre glans, gjør det til et ideelt materiale for smykker.


Denne siden ble sist oppdatert 2024-07-13